Din krops pH-balance påvirker alle dele af dit helbred

Vi er så gode til at tilpasse os

Det er utroligt, at der kan leve mennesker næsten alle steder på jorden. Beduinerne i den bagende sol i Sahara, eskimoerne i det mørke og kolde Nord-Grønland. Vi har en utrolig evne til at tilpasse os omgivelserne.

Samtidig har vi - inde i kroppen - brug for et konstant miljø omkring vores celler og organer for at overleve. Uanset hvordan omgivelserne ændrer sig.

Det kaldes homøostase.

Vi er varmblodede dyr, temperaturen inde i kroppen er med små udsving altid den samme. I modsætning til krybdyr, som bliver kolde og passive,  når vejret er koldt og til gengæld stortrives i varme.

Når kroppen har så høje krav til indre stabilitet, er den nødt til at kunne reagere hurtigt på, hvad der sker omkring os. Og selv om vi hjælper til ved at søge i skygge, når solen er for varm og tage jakke, hue og vanter på, når det bliver koldt, så er den fine regulering noget, der sker, uden at vi gør noget bevidst.

 

Balancen mellem syre og base er en vigtig del af homøostasen

Kroppen er skabt basisk, blodets ph ligger konstant og svinger lige omkring 7.365 (7 er neutralt, alt under 7 er syre og over 7 er base)

Der er mange ydre påvirkninger, der trækker ph-balancen nedad. Syredannende kost, alkohol, forurening, tilsætningsstoffer, for hård træning, vores stressede levevis. Mange af kroppens egne funktioner danner også syre!

Derfor arbejder kroppen konstant på at opretholde balancen. Vi udskiller syren sammen med andre affaldsstoffer, gennem lungerne når vi trækker vejret, i urinen, gennem tarme og hud.

Til en vis grænse. Når organerne ikke kan følge med, gemmer kroppen syren og affaldsstofferne, hvor det laver mindst skade. I hvert fald på kort sigt.

For homøostasen skal opretholdes.

 

Ude af syne ude af sind

Nej, desværre, ikke på den lange bane. Syredepoterne kan lave rigtig meget ballade. De kan sætte sig i vores blodårer, led, fedtvæv, danne cyster, i hjernen, bidrage til kroniske inflammationer, til nedsat immunforsvar etc. Behøver jeg sige mere?

 

Hvis du har for meget syre i kroppen, kan dine celler ganske enkelt ikke trække vejret!

Det er ikke så mærkeligt, at du bliver træt.

Selvom kroppen altid vil forsøge at holde blodets ph stabilt på omkring 7,365, er de små forskydninger, der sker, nok til at påvirke kvaliteten af dit blod. Det påvirker bl.a. blodets evne til at transportere ilt.

Mangler der ilt og er der for meget syre, nedbrydes vævet i din krop.

Salte, mineraler, vitaminer og fedtsyrer, der skulle bruges til at give os energi og til at reparere og bygge nye celler og nyt sundt væv, bliver brugt til at neutralisere syren og andre affaldsstoffer.  Immunforsvaret gør sit bedste for at følge med.

 

Man kan se det i blodet

At SE blodet, at se de levende røde og hvide blodlegemer, det fascinerer mig. Og jeg er så heldig, at jeg har et mikroskop, hvor jeg kan se det. 

Jeg kan se, når de røde blodlegemer mistrives. De mister deres udstråling, bliver deforme, klistrer sammen og væsken omkring dem tilstoppes af affaldsstoffer. Det skaber et miljø, hvor gær og bakterier trives. Ja, det er rigtigt. Man kan se både gær og bakterier i blodet!

Jeg har også set det sunde blod, efter en periode med fokus på at leve alkaline. Nu strutter de røde blodlegemer af sundhed og smutter rundt i en klar væske.

Og jeg har oplevet den forskel, det gør.

At se blodet har ændret hele min måde at tænke på sundhed!

 

OBS! Du er velkommen til at gøre bloggen mere levende ved at skrive i kommentarfeltet nedenunder.

 

Bente Hartelius1 Comment