Drik vand FØR du bliver tørstig

 

Vi mærker ikke, at vi mangler væske med det samme.

Vi finder nok noget at drikke, når vi mærker tørsten, men det sker rigtig tit, at vi er dehydrerede uden at føle os tørstige.

Vi mærker ofte først, at vi er tørstige, når vi er 1-2% dehydrerede i forhold til vores kropsvægt. Det regnes inden for den medicinske verden for ”let dehydrering”, men studier viser at der ikke skal mere til før vi får symptomer som hovedpine, træthed, dårlige koncentration og humørsvingninger. Både vores fysiske og psykiske præstationer bliver påvirket.

Vi kan i øvrigt se dehydreringen på, at vores urin bliver mere koncentreret. Urin skal være lys, klar og lugtfri.

 

Drik endnu mere vand her i sommervarmen.

Sodavand, saft, juice, kaffe, øl, kan måske slukke den umiddelbare tørst, men den væske dine celler sukker efter kommer fra vand.

Når vores planter hænger med bladene i varmen, kunne vi ikke finde på at give dem andet end vand.

Tørstig-basilikum.jpg

 

1 liter vand pr. 20 kg legemsvægt.

Dr. Young anbefaler som en tommelfinger regel, at skal man drikke 1 liter pr. 18 kg legemsvægt. Om dagen. For en person på 60 kg. er det tæt på 3 1/2 liter. Min erfaring er, at jeg normalt skal drikke 3-4 liter, før der ikke længere er spor af dehydrering i mit blod! Det lyder af rigtig meget, men det er så tydeligt at se i blodet! 

Der er selvfølgelig flere ting, der har indflydelse på, hvor meget man skal drikke.  Her i sommervarmen skal der faktisk mere til. 

Jeg mærker tydeligt forskellen, især på mit energiniveau. Er jeg træt om eftermiddagen, drikker jeg en liter vand og det hjælper mig tit til at få energien tilbage. 

Hvis du synes det lyder vildt, vil jeg opfordre dig til at prøve. I en lille uges tid. De første dage kan du opleve, at det som om vandet løber lige igennem. Dehydrerede celler opfører sig lidt ligesom en tør svamp, de skal gennemvædes, før de for alvor kan suge væske til sig.

 

Du er nødt til at beslutte dig for det

Ellers får du aldrig drukket så meget. Og planlægge lidt hvordan du får et gjort.

- 1 liter inden du går ud af døren om morgenen, er det dig?

- Endnu en liter inden frokost.

- 3/4-1 liter inden kl. 15 og så igen inden kl. 18.

- Drikker du efter kl. 18-19, kommer det let til at forstyrre din nattesøvn.

Du kan finde apps til mobiltelefonen, der jævnligt minder dig om at drikke dagen igennem. Hvis de anbefaler 2 liter om dagen, kan du bare sætte mængden op i forhold til dit mål.

Et andet trick er, at fylde dit glas eller din flaske med det samme, når du har tømt det, i stedet for at vente til du føler dig tørstig igen.

 

Saltbalancen er vigtig

Når jeg dagligt drikker så meget vand, påvirker det saltbalancen. Især her i varmen, hvor vi sveder salt ud gennem huden. Det er nødvendigt at få nok salt. Jeg foretrækker det lyserøde himalayasalt. Himalaya indeholder 84 forskellige salte og spor mineraler, og det siges at have den samme relative sammensætning som vores blodplasma og de øvrige væsker i vores krop. Derfor behøver vi ikke at være bange for, at det skal skabe ubalancer på samme måde som almindeligt bordsalt (NaCl) kan gøre. Den slags salt holder jeg mig langt væk fra.

Derudover tager jeg dagligt “phour salt”, som er et basedannende mineraltilskud med calcium, magnesium, natrium og kalium, som er de mineraler vi har mest af i kroppen. Mere om det i en anden blog.

 

Se det i blodet

Billedet ovenover taler for sig selv, den stakkels basilikumplante trænger afgjort til vand!  Når den får vand, vil det meste af planten live op igen, men måske har nogle af bladene taget for meget skade til at kunne rette sig igen.

Jeg har lyst til at vise jer, hvad der sker med vores celler, i dette tilfælde de røde blodlegemer, når vi mangler væske.

Sunde røde blodlegemer

Sunde røde blodlegemer

Røde blodlegemer, der har rullet sig sammen, hvilket er en af de ting der sker, når vi er dehydrerede.

Røde blodlegemer, der har rullet sig sammen, hvilket er en af de ting der sker, når vi er dehydrerede.

Ilt er det vigtigste for vores krop og vores celler. Når de røde blodlegemer er dehydrerede, kan de ikke komme rundt med ilt og CO2 i alle de små blodkar og så er det klart, at vi bliver trætte. Væsken bruges også til at rense affaldsstoffer ud af kroppen. Den proces fungerer heller ikke effektivt, når vi ikke drikker nok vand.

 

Kan det ikke smage af noget?

Jo, selvfølgelig:

Det kan du læse om i en kommende blog.

 

Drik rent, ioniseret vand

Når vi drikker meget vand, er det vigtigt at drikke rent vand. Selvom vi siges at have noget af det reneste drikkevand i verden, er virkeligheden måske ikke helt så rosenrød. 

Jeg foretrækker at rense mit vand for ting som  klor, fluor, bakterier, bly, kobber, aluminium, kviksølv, cadmium, arsenik og nitrat nitrogen. 

Det skriver jeg om i et blogindlæg i næste uge. Stay tuned :-)

 

Bente Hartelius Vand
Bente HarteliusComment