Golden latte - vinterens gyldne sundhedsdrik

En varm krydret drik, der ovenikøbet er sund. Er det ikke lige, hvad vi har brug for i denne mørke, kolde tid op mod jul, men absolut også resten af vinteren? 

Hvor den varme krydrede gløgg med sukker og alkohol svinger ud i den forkerte retning på sundheds-skalaen og derfor bør gemmes til særlige lejligheder, er denne drik så sund at du giver din krop et boost af sundhed og energi, hver gang du drikker den.

hilary-hahn-Ic_J1jKhDYE-unsplash.jpg

Sunde krydderier

Krydderierne i drikken er alle kendt for deres sundhedsfremmende effekt, så du får her en powerful antiinflammatorisk drik, der er dæmper sukkertrangen, er god for hjerne og hjerte, øger fedtforbrændingen, stabiliserer blodsukkeret, støtter immunforsvaret, forbedrer kredsløbet, bremser væksten af tumorer, og flere andre ting. Selv vanilien har en effekt: studier viser, at det nedsætter mængden af kolesterol i blodet og det bruges mod luft I tarmene, feber og til at øge lysten til sex.

Plantemælk

Den eneste basedannende plantedrik er hjemmelavet mandelmælk, men du kan bruge havre- og soyamælk uden sukker, du ønsker og stadig holde dig nogenlunde på stregen. Rigtig mælk er syredannende.

Kokosolie

Undrer du det over, at jeg kommer kokosolie i? Hvis vi skruer ned for sukker og andre kulhydrater, kommer vores krop til at mangle energi og så starter sukkertrangen. Vi bliver lette ofre overfor de mange usunde tilbud, der er allevegne her i julemåneden. Vi skal have energi et andet sted fra og kokosolien er ideel her, fordi den kan tåle opvarmning og smagen smelter så fint sammen med krydderierne. Olien hjælper kroppen over i en ketogen forbrænding, som er bedre for vores krop end sukkerforbrændingen. Når jeg laver Golden latte om aftenen kommer jeg ikke kokosolie i.

De bedste råvarer

Frisk økologisk gurkemeje kan købes i flere supermarkedskæder, bl.a. Netto og Superbrugsen. Det er meget gult og kan derfor være lidt irriterende, da farven er svær at få væk igen. Du kan evt. bruge en plastikhandske, hvis du river roden. Frisk er altid bedst, men jeg har valgt at købe det i pulverform og besluttede at købe noget gurkemejepulver og fandt en god frisk kvalitet hos ASA Spice i Torvehallerne.

Ingefær er stærkt både i smag og virkning. Eksperimenter lidt med hvor meget du vil have i din drik, nogen elsker den stærke, skarpe smag, andre vil gerne have den nedtonet.

Køb ÆGTE kanel. Kanel er sundt og giver maden et indtryk af sødme, selvom der ikke er sukker i. Du bestemmer selvfølgelig selv om du vil bruge sukker her, men skal drikken holdes i den ultra sunde afdeling, skal der ikke sukker i! 

Kanel indeholder effektive antioxidanter, det øger fedtforbrændingen og virker stabiliserende på blodsukkeret.

Cassia-kanel som er det mest brugte indeholder store mængder af kumarin som er et giftstof. Derfor anbefales det at bruge ægte kanel (Ceylon kanel), hvis du bruger det jævnligt i din kost, så kan du få alle sundhedseffekterne uden at bekymre dig om kumarin. 

Nogen gange skal jeg lede lidt ekstra for at finde ægte kanel, men den er i Urtekrams sortiment.

osha-key-wCml4tvK-Yg-unsplash.jpg

Golden latte

1 kop mandelmælk (eller anden plantebaseret mælk)

1 cm revet ingefær eller 1 tsk pulveriseret ingefær

1-2 cm revet gurkemeje eller 1 tsk gurkemeje pulver

1 drys friskkværnet peber

1 tsk kokosolie (hvis du ønsker det)

1 knivspids ren vanilie

et drys kanel

et drys kardemomme giver en ekstra kant

Friskrevet ingefær og gurkemeje opvarmes sammen med mælken og kokosolien og lad det trække i ca. 5 min. Bruger du pulveriseret ingefær og gurkemeje kan det med fordel røres direkte i den opvarmede mælk i koppen. Rør ren vanille og kardemomme i drikken og drys kanel på toppen.

I min alkaline verden er drikken helt uden sukker. Måske har du brug for at tilsætte lidt sødme, mens du vænner dig til smagen. Gå evt. efter palmesukker. kokossukker, birkesød, eller stevia.

Og så er jeg nødt til at komme med en tilføjelse: Efter jeg skrev denne blog i første omgang kom jeg ind til ASA SPICE i torvehallerne for at købe gurkemeje. De har nu den lækreste gylden mælk krydderiblanding! Bor du i centrum eller kommer du derind alligevel, kan du forkæle dig selv og gøre det lidt lettere at vælge det sunde i hverdagen.

Jeg vil rigtig gerne høre fra dig og du er meget velkommen til at efterlade en kommentar i feltet herunder.

 

 

Bente HarteliusKommentar