Er du også gået over til vegansk mælk?

Mandelmælk er det alkaline valg. I hvert fald hvis du laver det selv.

Mandelmælk er fantastisk. Det er vegansk, basedannende og har et stort indhold af fibre, protein, sundt fedt og forskellige vitaminer og mineraler.

 

Prøv den rene vare

Jeg begyndte at lave mandelmælk på et tidspunkt, hvor man endnu ikke fandt det i supermarkederne. Så jeg ved, hvordan den rene vare smager.  Jeg blev dybt skuffet over smagen, da jeg smagte den færdigproducerede vare. Når jeg så, hvad der var puttet i, blev jeg endnu mere skuffet. Jeg ønsker den rene vare.

Den hjemmelavede mandelmælk smager helt anderledes. Den har en blød og blid smag. Du slipper  for sukker og andre tilsætningsstoffer. Det er meget enkelt selv at lave mandelmælk, hvis du har en god blender og noget at si den blendede masse igennem.

Du kan se hvordan i denne video.

 

Opskrift:

100 g mandler sættes i blød i 6-8 timer (evt. natten over)

Mandlerne skylles og blendes med 1 l vand (gerne filtreret ph-vand) på højeste hastighed

Nu skal pulpen sies fra. Jeg sætter min nøddemælkspose i en skål, hælder mælken op i og så presser jeg så meget vædde som muligt ud af pulpen. Hvis du ikke har en nøddemælkspose, kan du bruge ostelærred, en stofble, en nylonstrømpe eller en gammel t-shirt.

Hvis du ønsker en tykkere mandelmælk eller måske endda ”fløde” bruger du flere mandler/mindre vand.

Du kan evt. søde mandelmælken med lidt stevia, 1-2 dadler eller vanilie pulver. Bare du er opmærksom på at sukker = syre.

Mandelmælken kan holde sig i køleskab i en lufttæt beholder i 2-3 dage.

 

Mandlerne skal lægges i blød

Ellers kan vi ikke optage næringen fra dem.

De tørre mandler indeholder fytin og enzymhæmmere, der binder og beskytter næringsstofferne, indtil de rigtig betingelser for at spire er til stede. Disse stoffer forhindrer også vores krop i at optage næringen. Når mandlerne lægges i blød sætter hele spiringsprocessen i gang og næringsstofferne bliver tilgængelige, så vi kan optage dem.

Det er det samme for de fleste andre nødder, frø og kerner, uanset om du laver mælk af dem eller spiser dem som snack, ristet i ovnen, hakket i salaten eller hvordan du bruger dem.

Når du udbløder mandler til snacks, bliver de i øvrigt ekstra lækre, hvis du kommer en skefuld Himalaya salt i vandet, når du lægger dem i blød og du så tørrer dem ved lav varme i ovnen bagefter.

mandeltræ.jpg

Mandlen er ikke en nød

Vi tænker normalt på mandlen som en nød, men teknisk set er den et frø fra mandeltræets frugt. I familie med ferskner, abrikoser og kirsebær.

Hvorfor er mandler sunde?

Det er det samlede næringsindhold, der giver mandlerne den basedannende virkning i kroppen. Den er ”nødden” med det højeste indhold af protein og fibre. Fedtet består overvejende af enkelt- og flerumættede (syreneutraliserende) fedtsyrer og de har et lavt indhold af kulhydrater. Der er masser af vitaminer, mineraler, og antioxidanter:  Magnesium, kalium, mangan, jern, biotin, E-vitamin, kobber, B2, fosfor, molybden, fibre, flavonoider m.m.

Udover den generelle virkning på kroppens pH-balance viser studier, at mandlerne bidrager til lavere og mere stabilt blodsukker, lavere blodtryk og mindre kolesterol i blodet. De  giver en stabil mæthedsfornemmelse og bidrager på den måde til vægttab. Og der er lavet masser af studier af anti-oxidanter, magnesium, enkelt- og flerumættede fedtsyrer mv., der bekræfter, at det er en god ide at have mandler som en del af sin grundkost.

Antioxidanterne nedsætter det oxidative stress i kroppen og hjælper os med at holde os unge. Populært sagt forhindrer anti-oxidanterne, at vores krop rustner indvendigt. Vender man det om skader oxidativt stress cellernes membraner og bidrager til aldring mv.

Højt at flyve, dybt at falde: Et blodsukker, der tager store udsving i løbet af dagen, udfordrer os på mange måder, både fysisk og mentalt. Ikke kun diabetikere! Det ene øjeblik føler du dig på toppen, en halv time efter er energien og humøret i bund. Mandler hjælper med at stabilisere blodsukkeret. Hovedårsagen er det lave indhold af kulhydrater kombineret med det høje indhold af sunde fedtsyrer i mandlerne. Hertil kommer at det høje indhold af magnesium også er involveret i regulering af blodsukkeret.

Magnesium er en vigtig del af en velfungerende krop. Det indgår i mange forskellige funktioner. Hvis du dyrker sport, ved du måske allerede, at magnesium hjælper, hvis du har tendens til kramper i musklerne. Det er også vigtigt for vores knogler, hjertet, blodtrykket,  celledeling, stofskifte, en god søvn. Listen er meget længere. Modsat kan mangel på magnesium give træthed, manglende koncentration, muskelkramper....

Den fine sammensætning af fedtsyrer i mandlerne har forskellige funktioner. De virker syreneutraliserende.  De er en rigtig god energikilde og sammen med protein-indholdet giver de en god mæthedsfornemmelse. De flerumættede fedtsyrer bruges til at danne nye cellemembraner og vores nervebaner har brug for fedtsyrer. De har en positiv virkning på kolesterol-niveauet ved at nedsætte det "dårlige" og at mindske nedbrydningen af det gode kolesterol.

 

Bitre mandler

Det er jo lige det. En gang i mellem er der én bitter mandel imellem de søde. Det opdager du! En bitter mandel smager skarpt igennem. Bitre mandler indeholder en naturlig gift, blåsyre (cyanid).  De  bruges i industrien som smagsforstærker, f.eks til vaniliekranse  og de anses ikke for sundhedsfarlige i små mængder.  Du kan altså godt drikke mandelmælken alligevel, hvis smagen ikke forhindrer det.

 

 

Allergi

Har du allergi overfor pollen eller nogle former for nødder, er der grund til at være forsigtig med mandelmælk, da allergier kan krydse over. I et enkelt glas drikker du måske 20 mandler. Til dig med den udfordring vil jeg i stedet anbefale hampemælk, som er endnu lettere at lave! Den behøver du nemlig ikke at si. Det skriver jeg om i en senere blog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bente HarteliusComment