Rens ud i dit tarmsystem

Mange alternative behandlere betragter vores fordøjelse som selve kernen til enten sundhed eller sygdom. Jeg er en af dem.

Man siger: du er, hvad du spiser, men jeg vil twiste den lidt og sige: vi er, hvad vores tarme optager. Det er nemlig ikke en selvfølge at alt, hvad vi indtager optages i tarmene og heller ikke, at føden er nedbrudt på den rigtig måde, før den kommer ind i blodbanen.

Vores tarme er ligesom træernes rodsystem, et organ, der kan opsuge næring fra kosten og hvor igennem kroppen kommer af med en del affaldsstoffer. Træernes rodsystem er også involveret i et avanceret kommunikationssystem mellem træerne, hvorigennem "moder-træer" bl.a. sender næring til mindre træer. Der er en hel verden her, som stadig mangler at blive udforsket. 

Vores tarme indeholder overraskende mange nerveceller og der er livlig kommunikation fra tarmene til hjernen og i noget mindre grad fra hjernen til tarmene. Tarmenes nervesystem er så omfattende, at forskere omtaler det som den 2. hjerne. Et eksempel er, at over 80 % af lykkehormonet serotonin produces i tarmsystemet og en irritabel tyktarm giver en højere risiko for angst og depression. 

En god fordøjelse er kritisk for et godt helbred og et sundt fordøjelsessystem er kritisk for, at fordøjelsen fungerer.

At tale om fordøjelsen kan virkelig ødelægge stemningen ved et middagsselskab. Det er en ting vi normalt holder for os selv., I min klinik er det dog et emne, der næsten altid kommer op. De fleste blodtest jeg laver, viser en eller anden grad af ophobning affald eller irritation i tarmsystemet og problemer med fordøjelsen af f.eks protein og når jeg begynder at spørge ind, begynder de fleste at åbne op omkring udfordringerne.

Den irritable tyktarm faldt til ro

Før jeg ændrede min livsstil, havde jeg det, man kalder en irritabel tyktarm. Det skiftede mellem for løst og for fast. Da begge mine forældre havde lignende udfordringer, tænkte jeg ikke på, at det var noget, jeg kunne ændre på. Jeg vidste heller ikke, at det trak ned i mit helbred og i mit energiniveau. Utroligt nok, for hvem har ikke prøvet at være helt energiløs pga et maveissue?

Mønsteret ændrede sig totalt med mine ændrede kost og motionsvaner. Da jeg 3 år inde i min nye livsstil fik undersøgt tyktarmen, viste det sig, at alt nu var fint, men at der var udposninger på tarmen, der viste at der havde været problemer tidligere.

Jeg er blevet meget klogere på, hvor vigtig en god fordøjelse er for vores helbred, og selvfølgelig modsat, i hvor høj grad et usundt miljø i tarmene kan være medvirkende til stort set alle former for kroniske sygdomstilstande.  Jeg opfatter det nærmest som kernen til sundhed, også fordi det er noget af det, vi virkelig kan gøre noget ved. En ændring i livsstil, der får fordøjelsen på plads, kan i mange tilfælde få ubehagelige symptomer på en masse både fysiske og psykiske lidelser.

hjælp til dine arme tarme

Der er forskellige veje til udrensning af tarmene. En kostændring til grøn, basedannende vil i sig selv ændre tarmfloraen, og det kan ske i løbet af få uger, hvis du ændrer din kost radikalt.  Hvis det ikke løser din udfordring, kan jeg anbefale dig at få vejledning af én, der kan hjælpe dig med at få fat om roden til dine udfordringer.

Det er også essentielt at sørge for at være vel-hydreret, Den bedste effekt får du med Ioniseret og hydrogenrigt vand, som i sig selv kan gøre underværker for tarmene.

At starte dagen med grøn basedannende juice af f.eks. bladselleri, agurk, spinat og citron giver tarmene en god start efter nattens faste.

Det kan dog være en idé at gøre noget ekstra for at løsne affaldsstoffer og usunde mikroorganismer, der har hobet sig op i tarmene. Så tarmvæggene får ro til at heale. Her vil jeg anbefale dig at få støtte af en, der har erfaring med udrensning, optimalt en alternativ behandler, som kan være mig.

Nogle dages med "Flydende fest" (fasteperiode med flydende basedannende kost)

Dr. Young har lavet et effektivt kosttilskud, der hedder Phlush. Det brugte jeg selv i en periode i starten til at få åbnet op for fordøjelsen og jeg bruger det stadig ind imellem, når jeg strammer op omkring min livsstil.

Jeg har også undervejs fået lavet et par tarmskylninger for at sætte gang i udrensningen af mine tarme. 

Saltvands-flush

Det er også muligt at lave en udrensning med saltvand. Den findes mange steder på nettet, bl.a. på Dr. Axes hjemmeside, som har inspireret mig i dette indlæg. Det kan du se her og her

Når du drikker saltvands-blandingen aktiveres kroppens egen naturlige detox mekanisme, og det hjælper din fordøjelse tilbage på sporet. Du vil føle dig lettere, mindre tilstoppet og have mindre tyngdefornemmelse.

OBS! Hvis du har symptomer på sygdom, skal du ikke gå igang med en saltvand-flush uden først at have konsulteret din læge omkring det.

Under alle omstændigheder er det en god idé at have en med erfaring i udrensning som støtte. F.eks. en alternativ behandler. Eller det kan være mig.

Sådan gør du

Lav saltvandsudskylningen når din mave er tom, allerbedst som det første om morgenen.

Sørg for, at du har tid og ro til at lade maven tømme helt ud

Ingredienser

2 tsk himalaya salt eller Aurion stensalt

1 liter varmt filtered vand

2 spsk frisk citron saft

1 glas med låg

Du gør sådan her:

1.     Varm dit vand (så saltet opløses, men ikke varmere end du kan drikke det).

2.     Tilsæt ingredienserne til glasset og sæt låg på. Ryst til saltet er helt opløst og du ikke længere ser nogen korn af saltet.

3.     Drik det hele hurtigt, optimalt indenfor 5 minutter.

4.     Læg dig på siden og massér maven på den ende side. Gentag på den anden side. Hvis du kan holde det hele indenbords i 30 minutter, vil det hjælpe din krop med at absorbere alt saltet.

5.     Kort efter at du har indtaget væsken, vil du begynde at føle behovet for at gå på toilettet.

6.     Når du ikke længere kan holde dig, gå på toilettet. Du skal måske gå mere end 1 gang, nogen gange skal der adskillige gange til, før du er helt renset ud og din tyktarm tømt.

Skab den bedste balance i dine tarme

Selvom det lykkes for dig at sætte godt gang i flowet i dine tarme med denne saltvands-flush, betyder det ikke, at dine tarme er renset for alt. Der skal som regel mere til efter mange års manglende opmærksomhed. Men det er en god begyndelse. Du skaber den bedste balance i tarmene ved overvejende at spise sund basedannende kost. Grøn juice, grønne smoothies og grøntsagssuppe er med til at holde flow i tarmsystemet. Det har også stor betydning, om du tygger din mad ordentligt. Du kan evt. hjælpe den sunde tarmflora på vej med et tilskud af probiotika.

Bente HarteliusKommentar